zaterdag 14 januari 2012

Vlakke en Ruimtelijke Figuren.

Wiskundige vormen en figuren:
Er zijn enorm veel wiskundige vormen en figuren. De wiskunde maakt erg veel gebruik van wiskundige figuren om iets te berekenen. Ook in het dagelijks leven komen deze vormen en figuren voor die met behulp van de wiskunde berekend kunnen worden. Het is daarom van belang dat je de formules weet die bij deze figuren horen. Er wordt in de wiskunde onderscheid gemaakt tussen vlakke figuren en ruimtelijke figuren.
Je hebt verschillende soorten vlakke figuren, zoals vierkant, rechthoek, trapezium en cirkel. Elk van deze vlakke figuren heeft zijn eigen kenmerken. Van deze vlakke figuren kan je onder andere berekenen de oppervlakte en omtrek. In de site hieronder kan je aan de hand van een stappenplan en de kenmerken van het vlakke figuur bepalen om welk vlak figuur het gaat. Vervolgens kun je met behulp van de formules bij de vlakke figuren omtrek en oppervlakte berekenen.


In het lesboek zul je al deze figuren tegenkomen. Met behulp van de formules leer je oppervlakte en omtrek te bepalen, eerst in eenvoudige constructies en later in steeds moeilijkere constructies. In het dagelijks leven kom je deze vormen ook tegen. Denk bevoorbeeld aan de vloer van je badkamer, de muren van je slaapkamer, een terras in de tuin etc. Nu hebben we niet alleen de vlakke vormen en figuren, maar ook de ruimtelijke vormen en figuren.

De site hieronder geeft een uitleg over een aantal ruimtelijke figuren, wat betreft hun kernmerken en opbouw.


Na deze site te hebben bekeken zie je dat deze figuren niet alleen voorkomen in je wiskunde boek, waar je met behulp van formules de oppervlakte en de inhoud van deze figuren leert berekenen, maar wanneer je in je kamer om je heen kijkt zie je deze figuren ook terug. Denk maar aan je voetbal, je aquarium, je dvd hoesje etc.

Wanneer je van een ruimtelijk figuur een vlak figuur wilt maken, doe je dit door middel van een uitslag. Het ruimtelijk figuur wordt dan vlak. Dit is makkelijker bij het berekenen van oppervlakte en omtrek of bij het maken van een ruimtelijk figuur. Hieronder zie je een aantal uitslagen van ruimtelijke figuren.


Hopelijk geven deze sites je een duidelijk beeld van wiskundige vlakke en ruimtelijke figuren.

3 opmerkingen:

  1. Je hebt mijn verwachting overtroffen.
    Zoals ik in je vorige blog al beschreef vind ik het erg goed hoe je in je blog reageert op hoe de mensen tegenwoordig denken.
    In deze blog beschrijf je waarom het van belang is om het te weten.

    Wat ik ook erg goed vind in deze blog in dat je dieper in de stof gaat, op een manier dat je de stof in 2 verschillende onderwerpen verdeeld (vlakke figuren en ruimtelijke figuren). Ieder leg je goed uit en je biedt zelfs voor degene die het niet snappen een site aan waar de stof op een net iets andere manier wordt uitgelegd.

    Je gebruikt erg goede voorbeelden in belevingswereld van het kind, zoals de voetbal, ed.

    Als klap op de vuurpijl voeg je aan het eind een onderwerp aan die de 2 onderwerpen (vlakke figuren en ruimtelijke figuren) weer verbindt.

    Mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede duidelijke uitleg, zoals Kasper al zei in zijn reactie ga je hier dieper in de stof. Dat is echt goed.
    Voor de leerlingen is het ook heel handig dat je er een site hebt bijgevoegd, hier staat het goed op uitgelegd en staan goede voorbeelden op!
    Goed gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je legt duidelijk uit wat vlakke en ruimtelijke figuren zijn.
    En door die sites kunnen de leerlingen extra oefenen en dat ze het onder de knie krijgen. En ik vind de weblog er goed uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen